2011 Praag

Vertrek om 9h10 op 14 augustus 2011 met Czech airlines geland om 10h35

De taxi van de luchthaven naar het hotel zat in de boeking (51.5€) en stond ons stipt op te wachten aan de uitgang van de luchthaven.

Dag 1

Toen we opstonden om 5h30 regende het pijpenstelen. Bij aankomst in Praag zeer mooi weer. Zonnig en 25°.

Om 11h30 checken we in bij Hotel Astoria. Goede ontvangst en zeer vriendelijke behulpzame hotelbediendes. De kamer is niet te groot maar zeer proper en rustig er is Wifi en airco op de kamer.

Praag is ingedeeld in verschillende delen nl De oude stad, De nieuwe stad,De joodse wijk, aan de andere kant van de VLTAVA, de kleine zijde, de Praagse burcht en Hradcany.

Vandaag beginnen we met “ de oude stad”, het deel waarin ons hotel gelegen is.

Om 12h trekken we de stad in…zalig weer. Onze eerste indruk, Praag is een propere middeleeuwse stad doch ”overspoeld door toeristen”. Bij navraag blijkt dit zo te zijn van april tot september. Pas tijdens de wintermaanden wordt het stiller. Behalve de vakanties en eindejaarsdagen, dan is het opnieuw heel druk.

De  beschilderde gevels en vele beeldhouwwerken geven een heel speciale sfeer aan de stad. Her en der kleine straatjes met gezellige terrasjes en eethuisjes. De ene souvenirwinkel naast de andere. Te veel naar mijn idee, ook vele wisselkantoren. Kortom deze stad is volledig gericht op het toerisme.

We bezoeken het “ Hardrock café”, en terug wordt er een T-shirt aan de collectie toegevoegd. “Hard Rock café Praag” heeft  één van de mooiste interieurs welk we tot nu toe al bezocht hebben. Het is gelegen in het “U Rotta” huis. Een voormalige ijzerhandel met prachtig beschilderde gevel.

Daarna wandelen we richting de beroemde “Karlsbrücke”. Overal staan artiesten karikaturen te tekenen of zijn er souvenir standjes. De brug zelf is autovrij en wordt overspoeld door massa’s toeristen  Voetje voor voetje slenteren we verder en bewonderen de om de 25 meter staande religieuze beelden.

Aan de overkant van de brug wordt terug een terrasje gedaan in het” Little Italie” van Praag , Caroline proeft er de beroemde” Praagse chocoladetaart”. De geuren van lekker eten vliegen ons door de neus. Van honger zal je in Praag zeker niet omkomen.

We hebben genoeg gestapt voor vandaag en rond 17h keren we terug. Ondertussen maken we eerst nog een noodstop om een boterham met beenham te eten aan één van de vele kraampjes op het plein in de oude stad. De marktkramers roken zichzelf letterlijk uit. Het gehele plein staat onder een smog van houtvuur waarop de etenswaren worden gebraden.

Om het uur klinkt hoorngeschal van op de toren van het oude stadshuis. De torenwacht blaast telkens aan iedere zijde van de toren een serenade, gevolgd door een luid applaus van de vele honderden toeristen die het schouwspel  hebben opgewacht.

De astronomische klok op de toren vormt één van de toeristische hoogtepunten.

S’ Avonds maken we nog een kort wandeling naar de”kruittoren die zich op amper 200 meter van ons hotel bevind. Daarna nemen we plaats op één van de gezellig terrasjes om de avond af te sluiten.

Eigenlijk is er op iedere plaats in de stad wel iets te zien, mooie beschilderde gevels, kerken, pleintjes ..

Dag 2

We trekken naar  de” Joodse wijk” of “Josefov” genaamd . Deze wijk ligt op wandelafstand ten noorden van de oude stad. Verschillende synagogen zijn er (mits betaling), te bezoeken. We kopen een all- in ticket, wat achteraf wel de moeite waard blijkt. Vooral de “Spaanse” en de “Pynkas” synagoge waarvan de muren beschilderd zijn met duizenden namen van gesneuvelde joden in de concentratiekampen, zijn indrukwekkend.  Ook de oude joodse begraafplaats wordt bezocht. Honderden oude graven staan her en der door mekaar. Overal worden kleine beschreven gebedsbriefjes op de monumenten gelegd bedekt door steentjes  of muntjes om niet weg te waaien.

  

Belangrijkste bezienswaardigheden in de Joodse wijk zijn:

Het Joods Museum. Het geboortehuis van Franz Kafka. De Hoge Synagoge. Het Joodse Raadhuis. De Maiselsynagoge. Oude Joodse Begraafplaats. De Oudnieuwe Synagoge.

Na een koffie in ” het Belgisch café” gaan we naar de “Vltava” bij ons de Moldau genoemd om een boottocht te maken. Van op het water zie je al de prachtige gebouwen op de oevers en de mooie beeldhouwwerken op de bruggen. Ondertussen drinken we een glaasje  Beton. “Het” aperitief hier in Praag. Gemaakt van Becherovka met Tonic.

S’ namiddags regent het en we besluiten te gaan shoppen naar “de nieuwe stad”. Winkels, shoppingcentra…Parijs en Londen zijn er niets bij. De regen gaat niet over en veel meer dan een overdekt en verwarmd terras te zoeken zit er niet meer in vandaag.

Dag 3

Om 9h zetten we koers richting ”kleine zijde” en “de Praagse burcht”.

We gaan te voet via het centrum en de Karelsbrug ( waar het nu nog een stuk kalmer is dan bij ons vorig bezoek). Zo’n 500 meter verder komen we aan de Sint Niklaaskerk. De beelden zijn overmatig met bladgoud bewerkt en komen nogal kitscherig over, doch zeker een bezoek waard. Hierna beklimmen we de helling  die naar de Praagse burcht en Hradcany leidt.

We bezoeken eerst de Sint Vitus kathedraal met de prachtige glasramen en daarna de volledige Praagse burcht. Voor de liefhebbers , deze zijn ook binnenin te bezichtigen, doch door de overvloed van toeristen zien wij het niet zitten om in de lange rijen aan te schuiven. Liever genieten we van een terrasje met een Praagse verfrissing.

Daarna gaat de wandeling verder naar het Koningspaleis en het Sint Joris klooster. Er is hierboven heel wat te bekijken. In de namiddag dalen we terug af na nog even na te hebben genoten van het prachtige panorama over de oude stad. Het is inmiddels opgeklaard en het zicht is uitstekend.

Terug over de Karelsbrug volgen we de oever van de Moldeau , zo’n 2 bruggen verder komen we aan het beroemde “ Dansende Huis”, ontworpen door de in Kroatië geboren Tsjech Vlado Miluníc.

De oorspronkelijke naam van het pand was” Ginger en Fred”, genoemd naar de dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. Deze naam was gekozen omdat het gebouw op een paar dansers leek

Bij aankomst in het hotel blijkt op de stappenteller dat we 21 km hebben afgelegd…

Dag 4

Vandaag gaan we terug naar “de nieuwe stad”. We willen een bezoek brengen aan het “nationale museum”( Národní muzeum) gelegen aan het Wenceslausplein. Doch daar aangekomen merken we dat het gebouw gesloten is wegens renovatiewerken. De collectie is overgebracht naar het nieuwe modern gebouw dat veel minder aanlokkelijk oogt en we dan ook geen bezoek waardig achten.

We wandelen verder naar het nieuwe stadhuis, kuieren in het stadspark aan het “Karlsplein” , en bezoeken de St. Ignatiuskerk …

Ik besluit langs de Vltava terug te wandelen langs “ het dansende huis” naar “het nationale theater”, doch daar aangekomen is ook dit gesloten voor het publiek.

De rest van de dag kuieren we door de stad en genieten van het mooie weer…de meeste bezienswaardigheden zijn immers bezocht. Morgen wordt de terugreis aangevat.

Dag 5

Alles is bezocht en om de tijd te doden kuieren we de oude stad door, bezoeken souvenirwinkels, gaan voor een laatste maal lekker eten… en om 14h30 worden we terug aan ons hotel opgehaald door de taxi die ons bracht.

De terugvlucht is heel turbulent en op een bepaald moment komen we in en echte storm terecht. Heel hallucinant als je medepassagiers hoort schreeuwen en kruistekens ziet maken.

Later horen we dat onder ons in Hasselt een echte windhoos een ravage heeft aangericht op het Pukkelpopfestival. Gelukkig brengt de piloot ons veilig aan de grond.

Al onze reisfoto’s kan je hier bekijken.

Advertentie

5 gedachten over “2011 Praag

  1. ‘Terug over de Karelsbrug volgen we de oever van de Moldeau , zo’n 2 bruggen verder komen we aan het beroemde “ Dansende Huis”, ontworpen door de in Kroatië geboren Tsjech Vlado Miluníc.’
    – Niet te vergeten dat Frank Gehry dat huis ook heeft ontworpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s