2014 Athene

 

Dag 1 –  Maandag 9 juni 2014

Vlucht, 14h55  Jetair Brussel – Athene. Duur ong. 3 uur. Aankomst om 19h lokale tijd. (1 uur tijdsverschil)

Omdat het al laat is nemen we een taxi naar het hotel, niet goedkoop maar wel gemakkelijk, prijs 50 €. Met de metro of bus kost dit ong 6€ p/p.

Ons hotel, Acropolis Hill, ligt op 5 minuten wandelen van de Acropolis.  Enige nadeel is het hoogteverschil met het dichtstbijzijnde metrostation. Om van de metro naar het hotel te gaan moet je toch wel telkens een 100 tal trappen de heuvel op.

We krijgen een kamer met prachtig zicht op de stad. Van op het dakterras zie je de Acropolis.

Athene 2014-9

Rond 8h30 zijn we ingecheckt, uitgepakt en maken we nog een kleine uitstap om de omgeving te verkennen. We gebruiken het avondmaal op een gezellig terrasje aan de voet van de heuvel. Een perfecte afsluiter van de eerste avond.

Athene 2014-8

 

Dag 2 – dinsdag 10 juni 2014

We zijn om 7 h uur wakker, het weer wordt prachtig vandaag, rond de 30°. Na een schitterend ontbijt wandelen we naar de Acropolis site, waar net 3 bussen met Japanse toeristen worden gelost.

Eens we deze achter ons hebben gelaten blijkt het hier nog relatief rustig. We genieten van het prachtige uitzicht.

Athene 2014-29

Na dit bezoek slenteren we via de achterkant naar beneden door de smalle en kleurrijke straatjes van “Plaka”…één van de oudste wijken van Athene. Het is snikheet en de terrasjes lonken. De Grieken zijn overvriendelijk en bijna iedereen probeert zich hier in het Engels te behelpen. Bij iedere consummatie word een extra gratis glas ijswater aangeboden. In tegenstelling tot bij ons zijn de toiletten gratis. Er worden ook geen fooien gevraagd, al zijn die natuurlijk welkom. De bevolking is beleefd en niet opdringerig.

Athene 2014-52

Na “Plaka” trekken we richting het Syntagmaplein. het verkeer is er razend druk. Taxi’s, motorfietsen, bussen, voetgangers alles krioelt er door elkaar. Verkeersregels worden er volop met de voeten getreden. Geen beschermende kledij, motorhelmen…alles kan hier. De toeter bewijst hier overmatig zijn dienst.

Athene 2014-233

Na de nodige verfrissing wandelen we verder via het Zappeion,  een neoklassiek paleis in de Nationale Tuin, naar het prachtige “Stadion Panathinaiko”. Dit atletiekstadion is gebouwd in 1896, toen de Olympische Spelen weer werden georganiseerd en terecht op de plaats van oorsprong werden gehouden. In de oudheid deed het stadion dienst als arena voor de sportwedstrijden van de elke vier jaar gehouden Panatheense Spelen. In de Romeinse tijd vonden er ook gladiatorengevechten en jachtpartijen plaats. We bezoeken het stadion en de tentoonstelling gewijd aan de Olympische spelen.

Athene 2014-69

Ondertussen is het 13h, tijd om te  verfrissen en daarna iets te eten. De Atheners eten immers op andere tijdstippen dan wij. Rond 15 uur gebruiken we een kleinigheid om de ingewanden te versterken. Pita met Mythosbier…

Athene 2014-82

Athene 2014-198

Na dit interludium nemen we de metro naar “Monastiraki”… Op het plein staan allerlei fruitstalletjes en we kunnen het niet laten om spotgoedkoop een kilo kersen te kopen. Er zijn de vlooienmarkt, antiekkraampjes, allerlei winkeltjes… de rommelmarkt biedt een totaal aanbod, je vindt er een mix van echte rommel en authentieke spullen. Naast de Monastiraki vind je de wijk Psiri. In deze wijk zijn er nog tal van authentieke ambachtswinkels terug te vinden.

Het is er een drukte van jewelste…

Athene 2014-199

We slenteren ook naar de site aan achterkant van de Acropolis…met onze tickets van de Acropolis konden we dit deel ook bezoeken… ware het niet dat we deze op de hotelkamer lieten …doch gelukkig blijven ze 4 dagen geldig voor alle historische sites…

Athene 2014 (263)

Genoeg cultuur, voorlopig althans, shopping time…We winkelen door Ermou,  de autovrije winkelstraat tussen het Sýntagmaplein en Monastiráki. Hier bevinden zich de betere schoenen- en kledingwinkels en filialen van gekende modeketens zoals Zara. Het is het drukste winkelgebied van Athene. Hier kan iedere shoppende vrouw aan haar trekken komen…

Eens terug op het Syntagmaplein besluiten we om naar de aflossing van de wacht te gaan kijken.

Aflossing wacht-1

Het is inmiddels 19h en het is genoeg geweest voor vandaag… De avond wordt afgesloten op het terras van een rustig Italiaans restaurantje. Risotto met kip, Cesar salad, wijntje…meer moet dit niet zijn…

Athene 2014-7

Dag 3 –  woensdag 11 juni 2014

Vandaag nemen we de Hop on Hop off bus om alle andere bekendste locaties van Athene te verkennen. Gedurende 2 dagen mogen we rondtoeren en overal op en afstappen om de attracties te bezoeken. Ook een trip naar de havenstad Pireas is inbegrepen. ( 18 € pp.)

We starten met een bezoek aan  de tempel van de Olympische Zeus.

Athene 2014 (118)

Hierna vervolgen we onze tour door het drukke centrum, de rit valt tegen want door het drukke verkeer komt er weinig vooruitgang. We besluiten gewoon de ganse tour uit te zitten en over te stappen op de blue- lijn naar “Pireas”.

Gelukkig gaat de rit naar de haven heel vlot. Buschauffeur zijn in Athene is echt geen lachertje, er wordt op de centimeter gemanoeuvreerd en overal schieten brommers en motoren zich tussen kleine openingen. Na 35 minuten bereiken we het havenstadje waar menige grote cruiseschepen aangemeerd liggen.

Athene 2014 (138)

De vriendelijke bus begeleidster raadt ons aan om uit te stappen aan halte nr 5, Leoforos Alexandrou Papanastasiou. Van daar stappen we naar de haven waar 10-tallen visrestaurantjes mekaar beconcurreren. We hebben inmiddels honger en besluiten een typische zeevruchtenschotel te nuttigen.

Athene 2014 (147)

Athene 2014 (143)

Ons bord wordt gevuld met allerlei gefrituurde visjes, octopus, scampi… Prachtig weer, mooi uitzicht, lekker eten…wat wil een mens nog meer. De rest van de namiddag slenteren we door de haven, bezoeken terrasjes… rond 17h keren we terug.

De avond brengen we door in de gezellige buurt aan het Acropolismuseum. Na enkele terrasjes gebruiken we een overheerlijke maaltijd in “God’s restaurant”

Athene 2014 (218)

Dag 4 –  donderdag 12 juni 2014

We vangen de dag aan met een bezoek aan het Acropolis-museum. Eén van de belangrijkste musea van Athene. Negen zalen tonen alle restanten die op de Akropolis gevonden zijn. De collectie bestaat grotendeels uit schitterende klassieke beeldhouwwerken en sierraden. Het is er redelijk rustig op dit vroege uur. Athene 2014 (212)

Athene 2014 (206)

Na dit bezoek nemen we de hop-on naar Lykavittos, een opvallende heuvel die hoog boven Athene uitsteekt. 277 Meter hoog, terwijl de Akropolis maar 156 meter hoog is. Hij ligt aan de noordrand van Kolonáki, in het midden van de huizenzee die Athene is. Dat levert een erg markant beeld op.

Athene 2014 (188)
Je kunt de top te voet bereiken, maar er is ook een kabeltrein die vertrekt in de Ploutárchoustraat.  In deze hitte een zeer vermoeiende klim tot aan de kabelbaan. doch het uitzicht alleen al maakt veel goed. Op de top ligt de witte kapel van Sint-Joris.

Athene 2014 (191)

In de namiddag nemen we de metro naar “Monastiraki”. We moesten immers nog het achterliggende gedeelte van de Acropolis-site bezoeken. De hitte is enorm maar we verzaken niet. Het is 32°. We bezoeken er oa. De “Tempel van Hephaistos” en de ” Archea Agora “.

Athene 2014 (262)

Athene 2014 (232)

 Na dit bezoek kuieren we terug langs de vele stalletjes en winkeltjes, ik nuttig een ijskoffie en er worden nog wat souvenirtjes gekocht. het einde van dag 4 is in zicht. s’ avonds gaan we terug naar “God’s restaurant”. De buurt is immers één van de gezelligste van Athene en het eten is er zeer lekker.

Wat ons vooral bij blijft over Athene…

 • Vriendelijke en behulpzame bevolking.
 • Enorm druk verkeer.
 • Honger en dorst zal je hier niet lijden.
 • Alles is er veel goedkoper dan bij ons.
 • De straten zijn net en veilig.

Dag 5 –  vrijdag 13juni 2014

Wegens het hoogteverschil zien we het niet echt zitten om met onze reiskoffers tot aan de metro te zeulen.

We bestellen een taxi die stipt om 9h ons komt oppikken. Onderweg krijgen we het relaas van de Griekse economische toestand  te horen. Dat de mensen er heel hard moeten werken en eigenlijk niet genoeg verdienen om rond te komen.

Overdreven of niet? Ik weet het niet, veel armoede hebben wij zeker niet gezien. De mensen rijden er rond in grote wagens en met dure moderne motoren. We zagen weinig of geen bedelaars. Al worden deze volgens onze taxichauffeur systematisch door de politie uit het centrum verdreven.

45 Minuten later bereiken we de moderne luchthaven van Athene… Onze city-trip zit er op.

 Klik hier om al onze foto’s te bekijken.

 

Advertentie

5 gedachten over “2014 Athene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s