2018 Lissabon

Dag 1 – 6 maart 2018

Brussels Airlines brengt ons in 2h30 min naar Lissabon. Op de luchthaven nemen we een taxi (17.5€) naar Hotel Turim op de Avenida de liberdade.

De kamer is nog niet klaar, dus tijd genoeg om de stad te verkennen. We wandelen de Avenida de liberdade af en eten iets in het Hardrock café. Er heerst een drukte van jewelste, overal taxi’s, winkeltjes, straatventers… Je komt ogen te kort.

Via Rua Augusta, één van de drukste en mooiste winkelstraten, gaan we naar Praça do Comércio.

Aan de oever van de Taag zie je in de verte de langste brug van Lissabon met het grote Christusbeeld dat alles overschouwd.

We genieten van de voorjaarszon op een terrasje, het is 15° en best te doen. Rond 18h nemen we de metro naar hotel Turim om in te checken.

Dag 2 – Woensdag 7 maart 2018

Omdat ik de metro niet zo handig vind gebruiken we de “hop on – hop of”  bus om de mooiste plekjes van de stad te bezichtigen. Met een ticket voor de rode en blauwe lijn en kunnen de eerste 48 uur uitstappen aan alle bezienswaardigheden waar we willen. Niet de goedkoopste manier om de stad te verkennen maar wel de makkelijkste.

We bezoeken Belém, bekend om zijn toren, standbeeld en wereldberoemde pasteitjes.

De toren is wegens werken niet te bezoeken. Wel doen we het imposante Mosteiro dos Jerónimos en de bijhorende kerk aan.

Hierna trekken we naar de wereldberoemde bakkerij waar de pastéis de Belém gemaakt worden. Het is er groot maar plaats genoeg, een massa volk maar de bediening is vlot en de pasteitjes zijn overheerlijk.

De bus brengt ons langs de toeristische trekpleisters terug naar Praça Marquês de Pombal.

s’ Avonds nemen we het trammetje naar Bairro Alto, het hoger gelegen en oude gedeelte van de stad.

Ondertussen is het beginnen regenen en moeten we noodgedwongen schuilen. We dineren aan de Elevador de Santa Justa. De regen blijft echter met bakken uit de hemel vallen, we druipen terug naar het hotel af.

Op de terugweg naar het hotel stel ik vast dat ik bestolen ben. De rits van mijn rugzak werd geopend en mijn portefeuille is verdwenen. Een moment van onachtzaamheid door de gietende regen heeft me de das omgedaan.

Lissabon 2018 -131

Dag 3 – Donderdag 8 maart 2018

De Belgische ambassade is gelukkig net om de hoek. Ik moet eerst aangifte doen bij de politie, pasfoto’s nemen en pas daarna kunnen ze me een voorlopige pas geven.

Op het politiebureau is het aanschuiven… Blijkbaar ben ik  niet de enige die bestolen werd. Na een halve dag heen en weer geloop is mijn pas in orde en nemen we de groene lijn van de hop on hop off om “Castelo de São Jorge” en de Alfama wijk te bezoeken.

Hierboven heb je een prachtig uitzicht over de stad. De pauwen in de oude burcht laten zich door de toeristen verwennen met allerlei lekkers.

Na dit bezoek en de verdere rondrit volgt een korte adempauze op de hotelkamer. s’ avonds wandelen we door de winkelstraten en willen het biermuseum bezoeken op de Praça do Comércio, doch het museum is reeds gesloten en we genieten van een overheerlijke malse steak in het prachtige decor van het museumrestaurant.

Dag 4 – Vrijdag 9 maart

Vandaag bezoeken we Sintra. De trein brengt er ons voor 5 euro heen en terug in 35 minuten. Helaas regent het terug pijpenstelen en hangt er een dikke mist. Een wandeling naar het stadscentrum zit er helaas niet in. Dan maar terug de “hop on” om een rondrit te doen. Deze brengt ons eerst naar het “Parque e Palácio Nacional da Pena “.

Een verdere rondrit met de bus heeft weinig zin, de ramen zijn volledig aangedampt en door de regen en mist is het zicht bijna 0. We stappen af in het centrum van Sintra doch na 15 minuten breekt er terug een wolkbreuk los zodat we gaan schuilen in een bodega. We eten en drinken, de regen wil maar niet stoppen.

Uiteindelijk nemen we de trein terug naar Lissabon

Lissabon 2018 -237

s’ Avonds wandelen we door het centrum en bezoeken een gezellig restaurantje. 2 Lekkere hoofdschotels en een fles wijn voor 38€ vind je bijna nergens meer in Europa.

Dag 5 – Zaterdag 10 maart 2018

Als we ontwaken regent het terug heel hard. Om 13h20 is de vlucht terug. Na ontbijt en uitgecheckt klaart het plots op. 25° In de zon, de weergoden hebben waarschijnlijk van ons vertrek gehoord en wuiven ons uit.

We wandelen nog wat rond op de Avenida de Liberdade waar allerlei marktkraampjes worden opgezet. een laatste glaasje in het Bananacafé en het zit er op. Voor 11 euro deze keer brengt de taxi ons naar de luchthaven.

Lissabon is zeker de moeite, doch maart is waarschijnlijk te vroeg op het jaar om zeker goed weer te hebben.

Advertentie