2010 New York

Rechtstreekse vlucht werd geboekt bij Delta Airlines (na via Connections.com de beste prijzen te hebben vergeleken).

Maandag 23 aug

Om zeker geen problemen te krijgen met file’s, om 7h15 vertrokken naar Air parking te Zaventem.

In de luchthaven zagen we dat onze vlucht 3h vertraging had. Niets lastiger dan wachten…doch uiteindelijk opgestegen om 14h en om 22h onze tijd geland in JFK.

Moe van het lange wachten en stilzitten in het vliegtuig een Yellow cab genomen naar het hotel. 55$ tax en drinkgeld inbegrepen.

De buurt (Brooklyn downtown) valt op het eerste zicht  erg tegen… Het is alsof we in de achterbuurten van NY logeren. Het weer was er ook niet naar, regen en 20°, terwijl het hier weken 30° is geweest.

Inkopen gedaan en ons geïnstalleerd. Het was inmiddels 20h30.

Dinsdag 24 aug

Het tijdsverschil is duidelijk nog niet verwerkt…om 5h zijn we wakker…

Ontbijt wordt tussen 6h30 en 10h opgediend. (Continentaal ontbijtbuffet)

Om 7h30 vertrekken we naar Battery Park (een groot stadspark van 8,5 ha in New York City,  gelegen op het zuidelijkste puntje van Manhattan aan de oever van de Hudson ) om daar de ferry te nemen en het Vrijheidsbeeld en Ellis Island te gaan bezoeken.

We hadden ons in België immers een Citypass NY aangeschaft. Ook een metro 7-day ticket gekocht…dus NY…here we come.

Rond 10h30 is de trip afgelopen en stappen we Broadway avenue op.

De tocht gaat verder via Trinity Church naar het World Financial Centre.  We hebben er een prima uitzicht op Ground Zero en de heropbouwingswerken. De herdenkingsplaat aan de verongelukte brandweerlieden is indrukwekkend.

Na de inwendige mens te hebben versterkt is Chinatown en Little Italie aan de beurt. Beiden kleurrijke volksbuurten met overheerlijke restaurantjes.

De namiddag zit er op, we keren terug naar Brooklyn.

Rond 18h30 rijden we terug naar het centrum. Ditmaal om de honderden lichtreclames op Time square te gaan bekijken.

Naar gewoonte wordt ook het ”Hard rock café” bezocht. Het zoveelste T-shirt wordt aan de collectie toegevoegd.

Prijzig, maar reuze gezellig…nog 2 Guinness genuttigd om voldaan naar ons verblijf terug te keren. Morgen is er weer een dag.

Woensdag 25 Aug

Rond 9h vertrekken we naar het MOMA, The Museum of Modern Art met onder andere de tentoonstelling van Matisse.

Hierna gaan we naar het Rockfeller centre, doch wegens het slechte weer is de zichtbaarheid boven op “Top of the Rocks” zeer beperkt dus besluiten we maar om op een andere keer terug te komen. Het regent immers nog steeds zeer hevig. We zijn inmiddels doorwekt en besluiten om naar het hotel terug te keren om droge kleren aan te trekken.

Rond 4h is de hemel uitgeklaard en nemen we een taxi naar de Brooklyn bridge om deze te voet over te steken. Van hieruit heb je een zeer mooi uitzicht over de skyline van Manhatten. Ook de brug op zich is de moeite om te bekijken.

Om de inwendige mens te versterken en trekken we naar een gezellig Café aan de cityhall.

Rond 7h hebben we afgesproken met kennissen uit Boston (leren kennen via Facebook). Zij  zullen ons het nachtleven van the big apple leren kennen.

We spreken af in “The Fat Black Pussycat”. Een Jazzclub in West Greenwich op 131west 3th street.

Boven blijkt het een gezellige bruine kroeg te zijn…doch te veel lawaai en geroezemoes. Als Bill en Anita arriveren, gaan we naar de gezellige tweede zaal om een hamburgermaaltijd te eten. Compleet met grote kan bier erbij zoals in de Amerikaanse films.

Later op de avond beginnen ze hier met een Karaoké. Het is inmiddels 9h en in de kelder gaat de Jazzclub open. Daar speelt een plaatselijke band de pannen van het dak. Blijkt dat 2 weken geleden zomaar uit het niets “Prince” hier op het podium sprong en enkele nummers ten beste gaf.

Rond één uur druipen we af. Onze Amerikaanse vrienden zijn met de wagen en droppen C. en mij aan ons hotel. Gelukkig maar, want s’ nachts voel ik mij in deze buurt toch niet helemaal op mijn gemak. Doch, door de liters Amerikaans bier is de slaap niet veraf… morgenvroeg zal het een stuk minder zijn…

Donderdag 26 Aug

Zoals gisteren voorspelt, een lichte kater. Doch een druk programma voor de boeg en dus niet getalmd.

We beginnen met een bezoek aan “The Empire state building”. Dank zij het nog redelijk vroege uur (9 am) en onze citypas kunnen we vlot naar boven. Van op de top heb je een prachtig zicht over de stad. Het weer is inmiddels prachtig geworden (29°)

Terug naar benenden … Shopping time!!!  Macy’s is aan de beurt…één van de grotere kledingswinkels in de stad. Levi’s broeken aan 1/3 van de Europese prijzen !!!

Na het shoppen terug tijd om wat cultuur op te snuiven…We nemen de subway naar “ The Museum of Natural History” aan de linkerkant van Central park.

We stapen een halte er voor uit om een kijkje te nemen aan the Dakota building, de plaats waar John Lennon werd vermoord.

Als je een hondertal meter Central park binnen gaat kom je aan het memorial gedenkteken dat voor Lennon werd opgericht. Tientallen mensen verdringen zich om een foto te nemen.

In het museum zijn veel diorama’s met Afrikaanse, Aziatische en Noord-Amerikaanse zoogdieren. Er is een opgezette blauwe vinvis te zien in de ‘Milstein Family Hall of Ocean .

Ook een 20 meter lange bewerkte en beschilderde Haida oorlogskano uit het gebied dat grenst aan de Grote Oceaan. Er is de Star of India te zien, de grootste blauwe saffier ter wereld. Daarnaast ook een verdieping volledig gewijd aan de evolutie van de gewervelden, waaronder dinosauriërs.

Ondertussen is het al 15h geworden, tijd om even naar het hotel terug te trekken.

s’Avonds beslissen we om naar “Litte Italy” te gaan om te dineren. Het één naast het ander restaurant lokt ons aan. En inderdaad we krijgen er een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Alhoewel we planden om enkel een hoofdschotel te nemen, eindigen we met een compleet menu, ons aangeprezen door de ober die een geboren verkoper blijkt.

Voldaan en volgepropt nemen we de subway terug naar het hotel waar we rond 22h aankomen.

Raar detail is dat de kleine “grocery store’s” hier blijkbaar tot een stuk in de nacht openblijven.

Vrijdag 27 Aug

Vandaag staat “ Top of the rock” op het menu, bovenop het Rockefeller centre hebben we  een prachtige “view” over de stad en in tegenstelling tot the Empire state building ook een mooi zicht over Central park.

Het weer is terug prachtig en er is nog niet veel volk aanwezig. Het is aangeraden om deze zeer bekende attractie zo vroeg mogelijk s’morgens te doen, s’ middags kunnen de wachttijden zeer immers zeer lang oplopen.

We trekken te voet verder naar “Time square”. Het hart van de stad met de metershoge lichtreclames en de vele “Theatres” waar alle bekende musicals op Broadway lopen.Wij zijn niet zo’n musical liefhebbers dus laten we dit maar aan ons voorbij gaan.

We brengen wel een bezoek aan de bekende M&M store. Een winkel volledig gewijd aan  snoepjes…je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het hier.S’ Middags eten we in een typisch New Yorks hamburger restaurant…ze kunnen er wat van die Amerikanen om hamburgers te bakken.Wel wordt in iedere zaak in tegenstelling tot Europa verwacht dat de obers een flinke fooi krijgen als aanvulling op hun karig loon.

De rest van de middag brengen we een bezoek aan St Patrick’s Cathedral en aan het Grand central station. Beiden zeker de moeite waard.Verder nemen we de subway naar het Guggenheim museum en aan The Metropolitan Museum of Art.

De vermoeidheid heeft toegeslagen en de blaren op onze voeten beletten ons de tentoonstellingen binnenin te gaan bezoeken.

Onderweg kopen we in een liquor store nog een flesje wijn om op de hotelkamer de dag af te sluiten.

Zaterdag 28 aug

Vandaag trekken we naar het meatpacking distict. Hier werd een oude spoorwegberm aangelegd als een tuinpad dat zich meters boven de grond door het district een weg baant.

2° Punt op de agenda vandaag is het gebouw van de verenigde naties. Als we op 2nd avenue uit de subway komen zijn we midden in een reuze braderij beland. Kilometers eetkraampjes, kledij…je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het.

Zo wandelen we verder naar de VN headquarters. Enkele foto’s nemen en terug naar de gezelligheid van de braderij. We nemen plaats op een terrasje en doen aan “ mensen kijken”.

Ik kan je verzekeren, hier loopt wat rond.

S’avonds hebben we afgesproken met Bob ( de kennis die gisteren niet opdaagde) op 1st avenue in “Three of cups”. Een Siciliaans Bar/restaurant. Na enkele glazen moet hij spijtig genoeg terug weg ( duty call’s)… Wij bestellen een maaltijd alvorens on met een taxi terug naar het hotel te laten brengen.

Zondag 29 aug

Zondag is voor veel New Yorkers “Central Park “dag…dus wij daarheen.

Het weer is terug prachtig, eigenlijk een beetje te heet voor ons Belgen. Op iedere hoek van het park is wel iets te beleven. Bandjes, gekke figuren, bellenblazers, skaters , rollerbladers, fietsers…enz, enz.

We wandelen het park door, af en toe ergens op een bankje uitrustend, een optredentje meepikken. Uiteindelijk belanden we op het terras van het “Boathouse”….een restaurant midden van het park waar je roeibootjes kan huren of iets drinken en een maaltijd gebruiken.

Verder wandelen we door tot aan het Jackelyn Kennedy reservoir waar 10-tallen joggers zichzelf in de hitte afbeulen.

Wij zijn het moe en besluiten ons te laten voeren door Sam, een West-Afrikaanse jongeman die in New York studeert voor mechanicus en wat bijverdient door toeristen met een soort bakfiets door het park te voeren en te gidsen.

Prachtig gekleurde verhalen krijgen we te horen, bovendien komen we te weten waar Madonna en Celine Dion wonen…de man kan er wat van…90$ is niet goedkoop, maar Sam verdient ze.

Na onze dagelijkse namiddag siësta brengen we de avond terug door in “Little Italie” om er lekker te gaan eten.

Ditmaal kennen we de truken van de Italianen en houden het bij wat we oorspronkelijk gingen bestellen.

Mullberystreet is gevuld met duizenden toeristen… net “Gentse feesten”…op zijn Amerikaans…Buikje gevuld nemen we rond 9.pm de subway naar het hotel terug.

Maandag 30 aug

Laatste dag, vanavond om 7.15 pm vertrekken we terug naar België.

We besluiten om vandaag een bezoek te brengen aan B&H, de grootste fotozaak in NY. Gelegen op 9th avenue… en inderdaad, een supermarkt aan elektronica gerund door allemaal mannen met pijpenkrullen, Simon of Abraham genoemd. Spijtig genoegd moet je telkens een verkoper aanspreken als je info wilt. Aangezien ik niet zinnens ben iets te kopen…druipen we af.

Next stop is Greenwich village. Een gezellige wijk met allerlei gezellige winkeltjes in een lommerrijke buurt.

Er moeten ook nog wat cadeautjes gekocht worden, dus gaan we terug naar Time square…we hadden natuurlijk beter al onze cadeaus gekocht op de braderij op 2nd avenue, waar allen aan de helft van de prijs was…

De namiddag wordt afgesloten met een frisse pint in het “Hard rock” café. De trip zit er op…de bagage ophalen in de Holiday Inn en met de taxi naar JFK…

Al onze foto’s vind je hier.

Advertentie

3 gedachten over “2010 New York

  1. I don’t understand a single word, and yet it is clear to me you captured New York so well… See? Photography transcend any language.

    LM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s