2008 Rome

18/8 tot 22/8 Hotel Nardizzi Americana Via Firenze 38 Roma

DAG 1

Om 4.20h Vertrekken we naar Q-parck te Zaventem. We landen  in Rome om 9.15.

Met de “Leonardo express” rijden we naar het station “Termini” in Rome.

We gaan te voet langs Fontana delle Najadi naar Hotel Nardizzi Americana op de Via Firenze, ong 10 min. stappen.

Ons hotel is gelegen in het “Noorden van Rome”.Eén van de 4 delen waarin ik Rome heb opgesplitst om te bezoeken.

Eerst maken we een wandeling langs de Via Nazionale naar de historische site van “Foro di Traiano” en  terug naar het hotel.

Het was 13.30h en door de hitte waren we vlug afgemat. (30°) Ons hotel is gelegen in een rustige straat op de 4de verdieping van een groot herenhuis. Kleine, maar propere kamers met een gelukkig zeer goed werkende airco.

Na een aangename rustpauze en verfrissing gaan we langs de Via del Quirenale richting “Trevi” fontein.

Ondertussen stoppen we op één van de vele terrasjes om iets te drinken. De gemiddelde prijs voor een consumptie blijkt 6 € te zijn. Van de “druk bezochte fontein”, waar iedereen volgens de traditie rugwaarts een muntstuk probeert in te gooien, verder door de vele kleine straatjes naar de beroemde “Spaanse trappen”.

Beide plaatsen bleken grote toeristische trekpleisters te zijn. Van de Spaanse trappen kuieren we verder richting “Mausoleo di Augusto”. Dit bleek tot onze grote pech afgesloten te zijn wegens renovatiewerken, zodat we dan maar een kijkje namen vanaf de Ponte Cavour over de Tiber.

Op een gezellig terrasje op het “Piazza Laurenzo di Lucina” stillen we onze honger. Als voorgerecht een soort reuze deegkorrels, die wel lekker waren, doch als hoofdgerecht een lauwe snitzel die ons slecht beviel.Daarna gaan we terug naar het hotel.

Rond half 8 vallen we beiden vermoeid in slaap.

DAG 2

Vandaag staat “De Oude stad”  op het programma.

Om 7h zijn we al uit de veren en om 7.30h gaan we ontbijten.

Het ontbijt is sober (boterkoeken, pistolets met confituur of cornflakes) maar verzorgd.

Onze Roma- pas wordt geactiveerd en bleek achteraf zeer goed van pas te komen. De metrolijnen zijn karig in Rome, doch dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele buslijnen. (Plus nog 2 gratis bezoeken aan keuze uit verscheidene musea.)

Vandaag vertrekken we aan het Coloseo. Door onze pass moeten we niet aanschuiven aan de honderd meter lange wachtrij en kunnen we kosteloos naar binnen. (Toegangsprijs is 11€).

Na dit bezoek trekken we naar het “Palantino” met het “Domus di Augusti” en “Foro Romano”. Dit bezoek is inbegrepen in de prijs van het Colosseo.

Het is zeer warm (35°) en de tocht is zeer afmattend, doch zeker niet te missen.

Eén van de hoogtepunten van onze citytrip.

Rond de middag eten we terug een warm broodje met ham en mozzarella aan één van de honderden typische eetstalletjes van de stad.

Terug een beetje uitgerust brengen we nu een bezoek aan het reusachtige Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II. Met de (betalende) lift gaan we naar het bovenste verdiep waar een zicht over de stad zeker de moeite waard was.

Rond 13.30 zijn we terug in het hotel voor een welverdiende Siësta.

Rond 16.00h staat een bezoek aan het “Hard-Rock Café” op het programma. Na Barcelona vorig jaar heb ik mij voorgenomen om in iedere grote stad een T-shirt van deze keten aan te schaffen.

Daarna wandelen we verder naar Pzza Di Brasile. Hier zijn we eventjes de weg kwijt op de rand van het Villa Borghese. Na wat zoeken belanden we terug aan de “Spaanse trappen”, waar we in één van de kleine pittoreske straatjes een maaltijd gebruiken.

Rond 20.00h keren we terug naar het hotel om op ons kamer nog een flesje Chianti te kraken.

DAG 3

“Vaticaanstad”

In Belgie hadden reeds vooraf deze begeleide excursie geboekt. Dus zoals gepland werden we op 8.15h afgehaald door het busje van “Vastours” aan het hotel.

Van hieruit werden we naar de “grote” bus gebracht om onder begeleiding van een professionele Engelse gids Vaticaanstad, het Vatticaans museum, de Sixtijnse kapel en de Sint Pietersbasiliek te bezoeken.

Een (niet goedkoop, doch zeker de moeite waard) 4 uur durend bezoek met uitleg over alle bezienswaardigheden. Incluis bezoek aan de grootste souvenirwinkel van het Vaticaan.

Rond 13h worden we terug aan ons hotel afgezet. Om de rest van de dag te vullen plan ik een bezoek aan de Via Appica antica. Doch wegens een vergissing komen we uit aan de via Appica Nuovo waar er niets te zien is.

Dan maar 2 metrohaltes teruggekeerd om uit te stappen aan San Giovanni in Laterano. De kathedraal bij uitstek van Rome. In totaal hebben twintig pausen aan de kerk gebouwd, verfraait en gerestaureerd.

Daarna brengen we ook een bezoekje aan het nabijgelegen kerkje waar de “heilige treden enkel op de knieën en al biddend mogen betreden worden.

Terug met de metro naar “Station Termini” om na de nodige inwendige verfrissing, een bezoek te brengen aan onze 3° kerk vandaag “San Maria Maggiore”.

Bijna “heilig” verklaard  na al deze kerkbezoeken worden nog wat “schorten” gekocht voor de thuisblijvers en keren we naar ons hotel terug.

S’ Avonds keren we terug naar het plein aan “teatro dell Opéra” waar we s’ middags een gezellig terras zagen om  onze avondmaaltijd te eten. Eén van de beste schotels voor relatief (in vergelijking met wat we al gekregen hadden) weinig geld.

Rond 22.00 terug naar de kamer.

DAG 4

“Het hart van Rome”

 Om 9h vertrokken met de bus (lijn 64) naar “Het Pantheon”. Van hieruit verder naar Pzza Navona met de 3 prachtige fonteinen.

Ongelukkiglijk staat de grootste fontein in de steigers voor herstelling. Op het plein zelf staan verschillende kunstenaars die hun schilderijen verkopen. Meestal sfeerbeelden van de stad en zijn monumenten. Om eventjes uit te rusten zetten we ons op een terrasje. De voorbije, toch wel drukke, dagen beginnen door te wegen.

Na deze rustpauze wendelen we verder naar Campo Di Fiori. Waar zoals in de boekskes voorspeld, allerlei groenten en fruitkraampjes staan. Italianen zijn toch wel een zeer gastvrij volk. Nooit deinzen ze terug om een woordje uitleg te geven over de hun aangeprijsde koopwaar. In gelijk welke taal proberen ze zich steeds verstaanbaar te maken. Dit tot grote tegenstelling met vorig jaar in Barcelona.

Rond de middag belanden we terug aan de Piazza Del Campidoglio, waar we een lichte maaltijd gebruiken.

Darna bestijgen we de trappen naar Monte Capitolino waar ik het Palazzo dei Conservatori ga bezoeken.

Caroline wil rusten, daarom gaan we met de bus terug naar het hotel en besluit ik om in m’n eentje naar de Galleria e Museo Borghese te trekken.

Daar aangekomen blijkt dat het Museo volzet is en ik zeker tot 17.00h zal moeten wachten om binnen te kunnen. Het is nu 14.00h dus 3 uur wachten is mij wat van het goede teveel.

Dan maar te voet door het prachtige Villa Borghese gekuierd, waar op de banken de “Romeinen of zeg ik Romenaars” in de schaduw van de bomen met hun kroost verpozing zoeken, om zo verder naar het hotel terug te keren.

Rond 16.30h is Caroline uitgerust en nemen we de metro richting stadscentrum. Ik neem me immers al een paar dagen voor om “de Trevi fontein en de Spaanse trappen” eens bij donker te kunnen bekijken.

Rond 22.00h komen we terug aan op onze kamer.

DAG 5

 

Eigenlijk wou ik vandaag de trein nemen naar Tivoli om de prachtige tuinen van Villa D’Este te gaan bewonderen. Doch de hevige warmte en vermoeidheid gooien roet in het eten.

Zodoende besluiten we dan maar onze laatste dag te spenderen aan een bezoek van het “ Castel Sant Angelo en het Mausoleo di Adriano”.

Dit blijkt eigenlijk wel tegen te vallen en zeker z’n geld niet waard. Doch het is onze laatste dag, dus niet echt veel tijd meer om grote wandelingen te maken.

In de namiddag brengen we nog een bezoekje aan het Sint Pietersplein en de verscheidene Giftshops. Een klein aspect waar ik het nog niet over heb gehad en die toch wel een negatief beeld over Rome scheppen zijn de verscheidene “oude vrouwtjes” die liggen te bedelen op de meeste toeristische plaatsen de stad. Bij iedere gekregen gift grijpen ze hun “Paternoster” en prevelen een ganse litanie gebeden.

Rond 15.30h is het tijd om naar het hotel te gaan en onze bagage op te halen. Onze trip zit er op. Bij landing in Brussel is het hier zomaar eventjes 20° kouder dan in Rome.

Een mooie, maar door het zeer warme weer, een zeer vermoeiende trip.

Advertentie

8 gedachten over “2008 Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s