2012 Berlijn

Citytrip Berlijn van 27/8/12 tot 31/8/12

Dag 1

We landen om 14h50 op de luchthaven van Tegel (Berlijn) en kopen onmiddellijk een 7-dagen kaart voor het openbaar vervoer. (28€ pp). Met de TXL bus rijden we naar het stadscentrum. (Duur v/d rit ca 30 min) Hotel “Ramada” bevindt zich in het noordelijk deel van de stad op 15 minuten wandelen van “Unter den Linden”, de grote laan die naar de Brandenburger Tor leidt.

We verlaten het hotel rond 16h30 en wandelen richting Friedrichstrasse. Het is prachtig weer en laten ons verleiden om plaats te nemen op een mooi terras om een glas wijn te bestellen. De ober stelt ons zijn keuze voor en we aanvaarden. Als we later de rekening krijgen weten we dat we de volgende maal zelf wel van de kaart zullen kiezen. 18€ Voor 2 glazen is toch wel van het goede te veel, ook al is de wijn heel lekker en waren het grote glazen.

We slenteren verder over “Unter den Linden”, bezoeken souvenirwinkels, bekijken alle mooie gebouwen, oa de Russische ambassade, en eindigen aan de “Brandenburger Tor”. Hier zijn er allerlei straatartiesten die hun brood proberen te verdienen. Het krioelt hier van de toeristen, en dit op een doodgewone maandagavond.

Ondertussen is het 19h geworden, tijd om de inwendige mens te versterken. We eten bij “Blockhouse” steakrestaurant.

Daar  we ons maar op 200m afstand van het “Holocaust Denkmal” bevinden brengen we een bezoek.

Later blijkt dit een goede beslissing te zijn want overdag is het hier overvol, nu kunnen we rustig tussen de grote betonnen blokken wandelen.

We nemen de metro en zijn rond 9 uur terug op onze kamer.

Wat me de eerste dag opvalt is hoe netjes er alles bij ligt,de straten en de metro. Weinig of geen politie te zien op de straten. Heel veel fietsers ondanks het drukke verkeer en de vele tramsporen. En verder heel veel toeristen ook al is het eind augustus.

Berlijn kan je indelen in 8 delen:

  • Ten noorden van het centrum
  • Ten oosten van het centrum
  • Museumsinsel
  • Rond unter den Linden
  • Kreuzberg
  • Tiergarten
  • Rond de Kurfürstendamm
  • Rond schloss Charlottenburg

Dag 2

Vandaag starten we met een bezoek aan “Checkpoint Charly” plus omgeving. Er is een tentoonstelling over de geschiedenis van “de muur”, ook wordt er volop geposeerd bij de soldaten aan deze oude grensovergang.

Van hieruit gaan we verder naar de Gendarmenmarkt, één van de mooiste pleinen van de stad. Waar zich de Französischer Dom, het Konzerthaus en de Deutscher Dom bevinden.

Daarna nemen we de metro naar Potsdamer platz. Boven op het 96m hoge Daimler-gebouw is  een panoramapunt van waar je de ganse omgeving kunt overschouwen. Met de snelste lift in Berlijn (volgens de hostess) suizen we naar boven.

Daarna gaan we naar het Sony-center. Een metalen tent-constructie waar verschillende filmzalen, restaurants, kantoren en winkels gevestigd zijn. Ook één van de vele toeristische trekpleisters.

Ik  had van thuis uit om 13h30 een bezoek aan de Bundestag geboekt, dus wordt het stilaan tijd om daarheen te gaan. Later blijkt dat op voorhand reserveren echt wel nodig is om niet urenlang te moeten aanschuiven.

We wandelen via het “gedenkteken voor  homoseksuelen” naar de Reichstag. Blijkbaar was er in het oude Duitsland een ware vervolging, veroordeling en ook castratie  van deze minderheidsgroep. Vandaar dit gedenkteken.

We waren een dik half uur te vroeg voor onze reservatie, maar blijkbaar steekt het niet zo nauw en mogen we onmiddellijk binnen in het parlementsgebouw. Met de lift gaan we naar boven om de koepel te betreden. Via een rondgang in de metaal met glas constructie heb je een uitstekend zicht over de stad. Dit alles is gratis te bezoeken.

Na het bezoek gaan we op zoek naar het “Hardrock café” op de Kurfürstendamm. We nemen de metro, doch stranden in het enorm grote Hauptbahnhof en raken niet meer verder. Het spoor- en metronet is blijkbaar toch niet zo gemakkelijk voor iemand die geen Duits spreekt. Dan maar de duurste oplossing genomen om er te geraken, de taxi.

Op de Kurfürstendamm vind je alle grote winkelketens en is het een drukste van jewelste. Een waar paradijs voor de “shopaholics”.

De vermoeidheid slaat toe en we keren met de metro naar het hotel terug.

S’ Avonds wandelen we naar de Oranienburger strasse. Deze is maar op 5 minuten wandelen van onze verblijfplaats. Het blijkt een drukke uitgaansbuurt met vele café’s en eethuizen te zijn. We eten in een sushi restaurant. Heel lekker en toch goedkoop.

Dag 3

Het is prachtig weer, vandaag nemen we de trein naar Potsdam om er Schloss Sanssouci en het prachtige park te bezoeken. Met trein en bus zijn we een uur onderweg. Het kasteel is prachtig en zeker een bezoek waard. De tuinen zijn enorm. We wandelen door de lange wandelpaden naar het “Neues palais” , terug een reusachtig slot. De wachtrij om het kasteel te bezoeken is, wegens de lopende tentoonstelling, te lang. We besluiten terug naar Berlijn te keren. Het stadje Potsdam zelf is ook een toeristische trekpleister die het bezoeken waard blijkt.

Op de terugweg merk ik dat we op de juiste treinverbinding zitten om een bezoek te brengen aan “de East side Gallery”.

Dit is het stuk Berlijnse muur dat intact gebleven is en gebruikt werd door 118 kunstenaars om hun visie over de muur te ventileren.

Dit bezoek aan de 1.3 km lange muur is zeker een aanrader. Het is één van de indrukwekkendste monumenten van de stad. Achter de muur langs de Spree komt de jeugd zonnebaden en genieten van de zon.

S’ Avonds gaan we terug naar de Oranienburger strasse, ditmaal om er Indisch te eten en cocktails te drinken. We hebben er terug een zeer lekkere en gezellige avond.

Dag 4

We vertrekken om 9h naar de “Neue Synagoge” met zijn prachtig gerestaureerde koepel. Doch deze opent maar om 10h. Een bezoek zal voor morgen zijn.

We trekken verder naar het “Museumsilsel”. Op dit eiland bevinden zich verschillende musea. We bezoeken het indrukwekkende Pergamonmuseum met zijn reuzepanorama.

Het tempo van de voorbije dagen is hoog en de vermoeidheid in onze benen begint ons parten te spelen. We maken een boottocht op de Spree, langsheen alle indrukwekkende gebouwen.

Een uur later komen we uitgerust van boord en bezoeken de beroemde “Berliner Dom”.

Onze tocht gaat nu verder richting Alexanderplatz. We lopen voorbij de beroemde fontein, Neptunbrunnen waarvan de naam Neptunus ons al een goed idee geeft hoe ze er uit ziet. Verder komen we de 365m hoge televisietoren “Fernschturm” tegen.

Het is middag, en zoals beloofd (aan mijn vrouw) wordt er ook een shop namiddag ingelast. Hiervoor gaan we naar galerie Lafayette, doch dit valt tegen. We zijn er vlug rond en besluiten om terug naar het andere shopparadijs te gaan… Kurfürstendamm.

Hierna nemen we plaats op een terrasje…onze voeten en benen weigeren immers dienst. Na enkele “streekbieren” keren we terug naar onze slaapplaats.

De avond brengen we door in een Marokkaans restaurant…het eten is er lekker, het is er heel gezellig…maar de bediening deugt niet. We krijgen hoofdgerecht en voorgerecht tegelijkertijd voorgezet en blijkt dan nog dat dit voor een andere tafel bestemd is. Uiteindelijk genieten we toch een fikse korting uit schuldgevoel.

Dag 5

Tijdens onze laatste uren in Berlijn bezoeken we uiteindelijk toch de “Neue synagoge”.

Daarna wandelen we naar Unter den Linden, drinken er koffie, eten er Bratwurst, we winkelen verder om uiteindelijk om 14h naar het vliegveld te gaan.

Berlijn was de moeite om te bezoeken. De overige foto’s vind je hier.

Advertentie

7 gedachten over “2012 Berlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s