2019 Normandië

21 November 2019

Met de wagen voor 4 dagen naar Normandië.

normandie 2019 b

Als uitvalsbasis kiezen we Bayeux. De bedoeling is om de landingsplaatsen van de oorlog in Normandië te bezoeken in combinatie met enkele vuurtorens .

We volgen de auostrade langs de kust tot in het mondaine ” Le Touquet-Paris-Plage “waar we een eerste tussenstop inlassen.

Le Touquet kan vergeleken worden met Knokke-Zoute met zijn statige villa’s en rijke inwoners.

Doch tijdens de winter is het er rustig,  het marktje ligt er in tegenstelling tot de zomer verlaten bij. Er is weinig volk te bespeuren wegens de gure koude.

2 °stop is Pont-l’Évêque met zijn oude  vakhuizen.

Na een korte pauze…rijden we verder naar Bayeux waar we verblijven in hotel Hôtel De Brunville. Tijdens de winter verblijf je hier aan een kwart vd de zomerprijs.

Bij aankomst in Bayeux valt de duisternis reeds in. De korte dagen zijn een nadeel om tijdens de winter op trip te gaan. Doch alle seizoenen hebben hun charmes, de  verlichting van de kathedraal is echt wel de moeite.

Vrijdag 22 november 2019

We bezoeken alle voornaamste plaatse waar “de landing” plaats vond. De namen klinken ons bekend in de oren… “Beny- sur- mer” waar we het Canadese oorlogskerkhof bezoeken is de eerste stopplaats.

Vandaar gaan we de kustlijn af naar Saint Aubin -sur -mér, Juno beach,

We bezoeken het haventje van Port en Bessin…

Uiteindelijk eindigen we bij Omaha beach

Een beklijvende dag die heel wat indrukken nalaat…duizenden jonge mensen die het leven lieten, dit kan niemand onberoerd laten.

Zaterdag 23 november 2019

We starten de dag in het Pointe du Hoc domein, waar de resten van bunkers en kraters van bominslagen getuigen van de wreedheden der mensheid.

Na al deze gruwel is het tijd voor iets luchtigers… we rijden naar Le phare de Gatteville.

Vuurtorens zijn nu éénmaal onze dada en deze is zeker niet te missen.

De opkomende zee verrast de fotograaf en nog net op tijd kan ik via de rotsen terug op het strand raken. We rijden verder naar Cherbourg om mijn vrouwelijk gezelschap te laten shoppen. Het is echter middag en de meeste winkels zijn gesloten. In een souvenirwinkel ontdekken we een foto van de prachtige vuurtoren van Cap de la Hague… Het duurt niet lang of de GPS is ingesteld en we zijn onderweg.

Wat een ontdekking…Cap de la Hague is een topper. Voor mij één van de mooiste plaatsjes van Normandië.

Het haventje, de vuurtoren, de rotsen, de kustlijn…allemaal prachtig. In het plaatselijk cafeetje drinken we een “beaujolais nouveau”.

Het is pikdonker en zeer mistig als we aankomen in Bayeux. We eten er voor de laatste maal om morgen huiswaarts te keren. Een korte maar mooie trip zit er terug op.

Tot de volgende.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s