2018 Noord-Italië en Toscane

Woensdag  22/8/2018      Obernai, Colmar

Italie 2018 - 000

We rijden met de wagen naar Italië. De eerste stad die we willen bezoeken is Milaan. Het is de bedoeling om in 2 dagen er heen te rijden. Vakantie moet ontspannend zijn, dus geen volledige dag in de auto .

De eerste stop is in de Elzas, Obernai. Enkele jaren geleden sliepen we hier al eens toen we de wijnroute volgden. Obernai is een typisch Elzasser wijndorp met tal van winkeltjes en restaurants. Tijd om een aangename pauze in te lassen.

Eindstop van de eerste dag is Colmar. We logeren enkele kilometers buiten de stad in een Ibis hotel. Doch eerst wordt de inwendige mens versterkt.

Donderdag  23/8/2018    Luzern, Milaan

Rond 9h30 vertrekken we richting Italië. We plannen een tussenstop in Luzern, Zwitserland.

Luzern is de hoofdstad van het gelijknamige district en kanton Luzern in Zwitserland. De stad ligt aan het noordwestelijke uiteinde van het Vierwoudstrekenmeer, waar het water uit het meer weer in de rivier de Reuss stroomt.(Wiki)

Na anderhalf uur rijden we verder. Zwitserland is duur in vergelijking met België.

Rond 15h komen we aan in Milaan. Ik heb een hotel geboekt voor 2 nachten aan de rand van de stad met gratis parkeerplaats. Het centrum is gemakkelijk te bereiken met de tram die voor het hotel stopt. De rest van de dag bezoeken we het centrum.

Milaan is de hoofdstad van Lombardije een van de meest ontwikkelde regio’s van Italië. Tevens is het de hoofdstad van de provincie Milaan. De stad zelf heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners, maar met de omliggende stedelijke gebieden erbij gerekend komt men op vier miljoen. (Wiki).

Vrijdag  24/8/2018   Verona, Bergamo en het Gardameer

Vandaag plannen we een daguitstap naar Verona, Bergamo en het Gardameer. s’ Avonds komen we terug naar Milaan.

Verona, de stad van Romeo en Julia, is een prachtige stad met mooie pleinen en gebouwen. Het is 33° en stralend weer. Onze dag kan niet stuk.

Verona is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Verona in de regio Veneto. De stad ligt ten oosten van Milaan, ten westen van Venetië en Padua. In 2013 had de stad 259.966 inwoners. (Wiki).

Na Verona zoeken we verfrissing aan het Garda meer. We rijden naar Sirmione

Deze toeristische trekpleister is gebouwd rond het kasteel (Castello) Rocca Scaligera, een voorbeeld van 15de-eeuwse Italiaanse bouwkunst. Op de uiterste noordpunt van het schiereiland liggen de Grotte di Catullo. Op dit terrein staan nog enkele Romeinse huizen die worden geflankeerd door zuilengangen.

Het stadje heeft ook een klein haventje, waar talloze kleine, veelkleurige sloepjes aangemeerd liggen waarmee men een tochtje op het Gardameer kan maken. Er is één hoofdstraat die leidt naar het hoogste punt van Sirmione, vanwaar men het Gardameer kan aanschouwen. In het oostelijke deel van Sirmione loopt een pad dat langs borrelende zwavelbronnen voert. Het warme water komt van onder het meer naar boven en heeft geneeskrachtige werking.

In het hoogseizoen kunnen veel toeristen de plaats bezoeken waardoor het erg druk kan zijn.( Wiki)

Rond 18h rijden we naar Bergamo, hoofdstad van de provincie Bergamo, en bezoeken het oude stadsgedeelte. Dit is te bereiken door met de treinlift naar boven te gaan.

Bergamo kan worden onderverdeeld in een hoog en een laag gedeelte. Het hoge gedeelte is de oude middeleeuwse stad, die in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse overheersing werd ommuurd. Centraal ligt de Piazza Vecchia, met daaraan onder andere het Palazzo della Ragione, de dom en de kerk Santa Maria Maggiore.(Wiki)

Zaterdag 25/8/2018    Florence

Firenze of Florence, gelegen aan de Arno. We verblijven in “Casa Laura”. Een prachtig appartement in het hart van de stad op 200 meter van de Ponte Vecchio. We vinden op 150 meter van ons verblijf een parkeergarage in één van de smalste straatjes van Florence.

Zondag  26/8/2018   Lucca, Pisa, La Spezia

Alvorens naar Lucca te rijden bezoeken we op aanraden van onze gastvrouw Laura eerst nog Piazzale Michelangelo. Gelegen bovenaan de stad Florence.

Lucca is een van de rijkste steden in Noord-Italië, ligt zo’n 25 km ten noordoosten van Pisa en circa 80 km ten westen van de regiohoofdstad Florence. Het oude stadsgedeelte is volledig ommuurd en bezit een schat aan oude gebouwen.

 

We rijden verder naar Pisa, beroemd om zijn scheve toren. Het is er een drukte van jewelste. Toeristen verdringen elkaar om de zotste poses aan te nemen en de toren tegen te houden om niet te vallen.

De drukte is ons te veel en we besluiten nog een uitstap te doen richting Cinqué terre en La Spezia.

LaSpezia is vooral bezienswaardig voor zijn mooie promenade langs de haven en de vele marineschepen. We hebben het snel bekeken en rijden verder naar Manarola in Cinqué terre.

Manarola is één van de vijf dorpen van de Cinque Terre en heeft een halte langs de spoorlijn Genua – Pisa.

Italie 2018 - 199

Het is de op een na kleinste plaats van de Cinque Terre steden. Het best kan je het bezoeken met de trein. Wij bezochten het met de wagen. Via een kleine smalle bergweg, waar je meer dan eens in 1ste versnelling moet rijden, bereik je de rand van het dorp. Af en toe sta je kop aan kop met een tegenligger en moet achteruit om mekaar te kunnen passeren. Uiteindelijk moet je nog een klein half uurtje te voet om het dorp te bereiken. Maar het is meer dan de moeite waard.

Uiteindelijk keren we s ‘avonds  terug naar Pisa om er in één van de vele restaurantjes aan de scheve toren een heerlijke maaltijd te gebruiken aangevuld met een goed glas chianti.

Maandag  27/8/2018   Vernazza en Genua

 

Vernazza is het 2de mooiste dorpje van de cinqué terre. Het wordt volledig afgeraden om op eigen vervoer naar daar te gaan, dus besluiten we in La Spezia de trein te nemen. Aan het station staat een onoverzichtelijk lange rij aan te schuiven om een ticket te kopen voor het traject Cinqué terre. We zien het niet zitten om aan te schuiven en besluiten tegen beter weten in om met de wagen te gaan.

Het traject is nog gevaarlijker en bochtiger dan de vorige dag. Eén maal scheelt het zelfs niet veel of we hebben aan aanrijding met een vuilniswagen die naar beneden scheurt.

Helemaal beneden moeten we terug een wandeling van 1.5km maken om er te geraken, maar ook Vernazza is heel mooi.

In de late namiddag bereiken we uiteindelijk Genua. We logeren in het centrum van de stad, zodat we in de onmiddellijke omgeving zitten van alle prachtige historische gebouwen. Het is nog steeds schitterend weer.

Na een lange wandeling bereiken we de haven. Op de terrasjes drinken we cocktails. Je krijgt overal zo veel gratis hapjes aangeboden dat ergens gaan eten volledig overbodig word. Gastvrijheid ten top hier in Genua !!!

Dinsdag  28/8/2018  Huiswaarts

Vandaag rijden we terug naar België, het oorspronkelijk idee om terug in 2 dagen naar huis te keren laten we varen en rijden in één stuk door naar Waarschoot. Mits een tankbeurt in Luxemburg en enkele plas-stops onderweg  arriveren we om 22h. Moe maar voldaan.

Advertentie